Jornada: bioclimatisme i terra

Data: dimarts 9 d’octubre, 17:00h – 20:00h

Lloc: Sala d’Actes COAC (Plaça Nova 5)

La terra com a material de construcció presenta una llarga tradició i, després de dècades relegada a un segon pla , està experimentant un important renaixement a la nostra societat. Són molts els aspectes en què la terra destaca, des del baix impacte ambiental a la durabilitat.

En aquesta jornada, però, ens hem centrat en els aspectes higrotèrmics. Com regulen els canvis de temperatura i d’humitat diversos tancaments habituals, quins són els processos que realitza la terra en aquest sentit i quines conseqüències té tot plegat en assolir el confort mitjançant sistemes passius.

Jordi Corominas

Estudi sobre el comportament tèrmic de diferents tipus de tancaments (tenint en compte aïllament tèrmic, amortiment, retard, capacitat d’acumulació, factor de superfície interior i resistència al vapor d’aigua) Descarrega la ponència aquí

Vídeos:

Cruz Iglesias

Propiedades de los revocos de arcilla en interiores y su aplicación en la rehabilitación térmica de edificios

Alfonso Zavala

Embarro , revocos naturales y mejora del clima interior


Jordi Corominas és Arquitecte Tècnic per la Universitat de Girona a l’any 1998, Premiat en la quarta edició dels premis del Patronat de la Universitat de Girona pel projecte final de Carrera  “Adequació bioclimàtica d’un habitatge unifamiliar a Girona”. Graduat Superior en Gestió de l’Edificació Màster en Bioconstrucció  per la Universitat de Lleida. Especialitzat en programes de simulació energètica i comportament tèrmic d’edificis .  Col·laborador de la revista Ecohabitar.
Realització d’estudis assessorament energètic per l’ICAEN i d’altres institucions i empreses. Fundador del projecte OOGWY, plataforma de treball per a l’eficiència energètica, sostenibilitat i bioconstrucció.

Cruz Iglesias és Doctora arquitecta i Catedràtica de E.U del departament de Construccions Arquitectòniques de la Universidad de A Coruña. Les seves línies principals d’investigació son els morters d’obra. Ha treballat molts anys sobre els avantatges de l’ús de morters de calç i la incompatibilitat dels morters de ciment i morters mixtes a la restauració dels edificis de fàbrica, maó o pedra. Actualment està iniciant una línia de treball sobre els arrebossats de terra. L’altre tema que desenvolupa són les construccions voltades de maó sense xindri.

Alfonso Zavala és Arquitecte Superior des de 1984, titulat per la Universidad Politécnica de Madrid en la especialitat d’Urbanisme. Amb interès particular per l’habitatge, s’interessa per la integració d’aquest a la natura. A partir de 2008 comença a interessar-se per l’arquitectura bioclimàtica i la bioconstrucció. El 2009 funda l’empresa Alen&Calche dedicada a l’aplicació de productes naturals derivats de la calç, estucats, arrebossats, etc. El 2012 s’associa amb Joachim Reinecke per crear Embarro Iberica dedicada a la distribució de materials de construcció i decoració naturals.

1 comentari. Leave new

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.