Benestar i energia a l’edifici: una qüestió d’arquitectura

vídeo i presentació de la jornada
Data: dimecres 24 de Gener de 2018

Comptarem amb la presència del Claude Alain Roulet, físic suís amb una trajectòria centrada en la investigació sobre tècniques de mesura d’energia i modelatge de comportament tèrmic d’edificis, qualitat i salut dels espais, sistemes de ventilació, etc.

Durant molts anys ha estat docent a l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne i investigador al Laboratoire d’Energie Solaire (LESO-EPFL, Solar Energy and Building Physics Research Laboratory

  • 18:00h Benestar i energia a l’edifici: una qüestió d’arquitectura!
    (ponència en francés amb traducció)

Els diferents intervinents en la concepció, la construcció i la utilització d’un edifici tenen objectius diferents (rendibilitat, prestigi, confort, benestar, durabilitat, impacte en el mediambient, etc).

De fet, tots aquests conceptes –que no són necessàriament contradictoris- han de ser tinguts en compte des de l’avantprojecte, així com en el procés de construcció i en la utilització de l’edifici.

Després d’haver definit la noció d’edifici conforme al desenvolupament sostenible (en particular l’edifici “energia zero”) l’edifici saludable i la noció de confort (en particular el confort tèrmic i el confort adaptatiu), es mostrarà que la qualitat mediambiental interior s’ha obtenir en primer lloc per mesures passives, és a dir, arquitectòniques, que es completaran, si és necessari – i només si és necessari- per mesures actives, és a dir, tècniques.

Per tant, l’arquitectura ha d’adaptar-se al clima. Pel que fa al confort tèrmic, les mesures que promouen l’escalfament solar passiu i el refredament passiu per ventilació nocturna permeten, tant a Catalunya com a altres climes similars, assegurar el confort sense refrigeració artificial i pràcticament sense calefacció. Es presentaran resultats de simulacions que demostren aquesta afirmació

Com que l’usuari ha d’assegurar una gran part del control dels sistemes passius, és important que estigui ben informat: es presentaran suggeriments a introduir en el llibre de l’edifici.

  • 19:20h Descans
  • 19:30h Torn de preguntes

document suport xerrada Traducció de IEQ and energy in buildings

Per tal d’aprofitar al màxim la presència del Sr. Roulet, dedicarem la meitat de la jornada a plantejar-li qüestions centrades, per exemple, en els temes següents:

Definició d’edifici saludable (aspectes físico-químics, electromagnètics, geopatològics….)

Definició de confort (en relació a la fisiologia humana i parametrització)

Interacció entre arquitectura, eficiència energètica i confort (temperatura operativa vs temperatura de l’aire, efecte paret freda, efecte hivernacle…)

Interacció entre arquitectura, eficiència energètica i salut (transmissió interior del calor, fluid calo-portador,…)

Interacció entre confort i salut (temperatura terra radiant; diferència entre temperatures exterior i interior al refrigerar <7°)

Detecció de les contradiccions en les relacions entre eficiència energètica, economia, seguretat, salut,…

Claus del comportament dels sistemes passius (integració en elements de l’obra amb altres funcions, posada a règim lenta, possibilitat d’activació tèrmica,…)

Importància del comportament de l’usuari

Instruccions a introduir al llibre de l’edifici en relació a l’usuari i altres aspectes de la gestió energètica

Possible gestió climàtica/confort/salut:
Gestió dels sistemes passius centralitzada i automatitzada fins a uns nivells de base prèviament establerts (temperatura, HR, CO2, nivell il·luminació natural,….) com a prestació de l’edifici

Gestió dels sistemes actius senzills particularitzada i residual (roba, ventilació natural, enllumenat artificial,…)

  • 21:00h Cloenda

Més informació sobre el Claude Alain Roulet al següent link:
https://people.epfl.ch/claude.roulet/bio?lang=en&cvlang=en

L’accés és gratuït, però per motius d’aforament podeu fer la vostra inscripció al següent link:

https://www.arquitectes.cat/ca/aus-inscripcio-jornada-benestar

En cas que no pugueu assistir, podreu veure el vídeo de la jornada o bé seguir-la en directe a través de l’streaming del COAC
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/coac/

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.