Participació al Life Habitat 2024: Congrés Internacional de Ingeniería, Arquitectura, Salud i Benestar

El passat dimarts 18 de juny, Jade Serra i Sònia Hernández, vocals d’AUS, van participar en el Congrés LifeHábitat, Congrés Internacional d’Enginyeria, Arquitectura, Salut i Benestar, promogut per AEICE Clúster de Hàbitat Eficient.

El congrés, celebrat els dies 18 i 19 de juny, es va estructurar en tres blocs temàtics: “La ciència darrere dels espais construïts”, “Binomi entre salut i noves tendències del sector hàbitat” i “Salut com a estratègia de marca”.

Jade Serra va tenir l’honor de moderar la taula rodona, dins del bloc 1, titulada: “Neuroarquitectura aplicada en diferents tipologies”, un fòrum de comunicació entre professionals i agents del sector de l’hàbitat i del sector sociosanitari. En aquesta taula, van participar destacats professionals com Miriam Fernández Cuevas, Project Manager d’ACCIONA Cultura; Marta Cos Espuña, directora d’Innovació de PMMT Healthcare Architecture; Rita Gasalla Regojo, presidenta de l’Observatori d’Arquitectura Saludable (OAS) i CEO de Galöw; i el Dr. Carlos Gómez Peña del Grup d’Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Valladolid.

 

 

Durant aquestes sessions, es va discutir el paper crucial de l’arquitectura en la promoció de la salut i el benestar de les persones. Marta Cos va destacar la importància de la investigació en entorns sanitaris i la creació d’eines que millorin aquests espais a través d’un enfocament d’humanització arquitectònica per crear entorns confortables, funcionals i saludables. El Dr. Carlos Gómez Peña va presentar el seu treball sobre sales multisensorials, mostrant com poden induir estats de relaxació mesurables en pacients amb condicions neurològiques, com paràlisi cerebral i Alzheimer. Rita Gasalla va explicar els principis de l’Arquitectura Saludable, assenyalant com factors com la qualitat de l’aire, la llum i el soroll poden influir en la creativitat i el rendiment de les persones. Per la seva banda, Miriam Fernández Cuevas va emfatitzar la importància de dissenyar museus que siguin experiències transformadores, integrant tecnologia i narració per enriquir l’experiència cultural i educativa dels visitants.

 

Seguidament, Sònia Hernández va moderar la taula rodona dins del bloc 2 titulat “Trobades estratègiques: on els sectors es parlen”. Aquestes trobades són espais de debat que aborden diferents blocs del congrés, posant èmfasi en el contacte multidisciplinari. Sònia Hernández va moderar la sessió “La salut està en l’interior”. En aquesta sessió, van participar Ramon Torrents Pairó, soci director d’Ahead Barcelona Healthcare Architecture; María Luisa Nolé Fajardo, investigadora del Laboratori de Neuroarquitectura de la Universitat Politècnica de València; Ángela Juarranz, Arquitecta i Fundadora d’Estudi Juarranz; Andoni Diaz Torres, president del Consell General de Disseny Interior CGCODDI; Ana Espinel Valdivieso, directora general en Grup Audiotec Enginyeria Acústica i membre de la Junta Directiva d’AEICE Clúster d’Hàbitat Eficient.

Les converses van destacar la necessitat de polítiques públiques que donin suport a pràctiques arquitectòniques centrades en la salut i la sostenibilitat, subratllant que, en temps d’emergència climàtica, l’arquitectura ha de crear entorns sostenibles i resilients que prioritzen la salut de les persones i del planeta.