Ponents 1er Congrés d’Arquitectura i Ciutat

Bloc 1 Arquitectura i ciutat sostenible

jm_llopJosep M. Llop Torné
Arquitecte. Actualment es Director de la Càtedra Unesco “Ciutats Intermèdies”, Universitat de Lleida. A més a més de la docència, ha exercit com a Director d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i de Lleida. Des de la Càtedra Unesco, treballa en assessorament i recerca per al desenvolupament de les ciutats arreu del món. Ha escrit nombrosos llibres sobre aquests temes.

Albert_CAlbert Cuchí Burgos
Arquitecte i professor titular d’universitat al Departament de Construccions arquitectòniques de la Universitat Politècnica de Catalunya UPC. Professor del Màster de Sostenibilitat de la UPC i del d’Arquitectura, Enginyeria i Medi Ambient (ambdós oficials). Membre fundador de l’Agrupació AuS (Arquitectura i sostenibilitat) del Col·legi d’arquitectes) i membre fundador del GBC Espanya. Ha estat assessor de diverses institucions entre elles el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol.

Dani_CDani Calatayud
Arquitecte, professor d’urbanisme de l’Escola d’arquitectura del Vallès (ETSAV). Ha participat en les successives edicions del projecte Solar Decathlon. Coautor dels estands del Departament de Medi Ambient de la Generalitat en els Construmat dels anys 2007 i 2009. Coautor del llibre 34 kg de CO2. Membre fundador de l’Agrupació Aus, del Col·legi d’arquitectes.

Elena_AlbaredaElena Albareda
Arquitecta experta en urbanisme ecològic, ecologia del paisatge i gestió sostenible del territori. Coordina projectes integrant la transformació del metabolisme social en la pràctica urbanística, especialment a l’espai públic, els espais verds i el territori. Professora associada al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori (UPC).

Bloc 2 Arquitectura i Ciutat Saludable

Yayo_HYayo Herrero
Llicenciada en antropologia social i cultural, Educadora Social i Enginyera Técnica Agrícola. Actualment es Directora de FUHEM, fundació independent que promou la justícia social la profundització en la democràcia i la sostenibilitat ambiental. Es també coordinadora d’Ecologistes en Acció, i professora de la Càtedra Unesco “d’Educació ambiental” a la Universitat de Madrid. Ha escrit nombrosos llibres sobre aquests temes i sobre l’Ecofeminisme.

Carme_BCarme Borrell
Llicenciada en Medecina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Especialista en Medecina Preventiva i Salut Pública. Actualment es Directora de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Ha realitzat nombrosos estudis i treballs de recerca sobre les desigualtats socials i econòmiques i la seva relació en la salut de les persones. Col·labora amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra.

Dani_CDani Calatayud
Arquitecte, professor d’urbanisme de l’Escola d’arquitectura del Vallès (ETSAV). +info

 

 

Coque_CCoque Claret
Arquitecte i professor a l’escola superior d’arquitectura ETSAV-UPC de Sant Cugat, Barcelona. Membre fundador d’AUS, es un gran entusiasta y expert en solucions constructives i pràctiques professionals “alternatives” a l’arquitectura. Amant de la realització pràctica i del debat teòric/crític sobre temes relacionats amb arquitectura i urbanisme sostenible. Impulsor del laboratori d’investigació PAUS a l’escola d’arquitectura. Ha realitzat en col·laboració amb Dani Calatayud i l’agrupació AUS, entre altres, estudis sobre la petjada ecològica a Catalunya i el projecte i construcció del pavelló del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat a Construmat, a les seves edicions 2007-2009.

Jordi SunyerJordi Sunyer
Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Codirector i Director científic adjunt del CREAL, centre d’investigació en epidemiologia ambiental. Catedràtic de Medecina preventiva i Salut de la Universitat Pompeu Fabra. Al 2014, ha rebut el premi Jonh Golsdmith, el més prestigiós a nivell mundial relatiu al Medi Ambient, per la seva recerca en l’àmbit de la contaminació de l’aire i les malalties cardiorespiratòries. Ha escrit nombrosos articles científics i llibres sobre aquests temes.

MCarmen_RCarme Ruiz Martín
Doctora en Medicina y cirurgia. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Medicina Natural. Diplomada en Medicina Ambiental per la Universitat Complutense de Madrid. Màster en Medicina Ambiental per l’Acadèmia Americana de Medicina Ambiental Metge de l’equip d’Atenció Primària de Salut Pública de Montcada i Reixac (Barcelona).

Bloc 3 Arquitectura i Ciutat, Resiliència

FrancescFrancesc Margrinyà
Enginyer de camins i doctor en urbanisme a Paris I-Sorbonne. Director de Planificació Estratègica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i conseller de l’Eixample per Barcelona en Comú. Ha treballat com a comissari d’exposicions sobre Cerdà i com a consultor d’urbanisme i transports. Ha treballat a l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i va participar, entre altres, en els projectes de la Xarxa Octogonal de Busos de Barcelona i en el projecte de SuperIlles de Gràcia. La seva activitat social l’ha portat en projectes de cooperació (ASF i ESF) i en entitats socials (RecreantCruïlles), culturals (Idensitat i Arquitecturas Colectivas) i ambientals (CST, PTP, BACC i Som Energia).

Agapit_bAgàpit Borràs
Arquitecte des de l’any 1969, ha estat professor adjunt de la Càtedra d’Urbanisme a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha sigut arquitecte municipal de diversos municipis (Alella, Ciutadella de Menorca, La Roca del Vallès, Vilanova del Vallès, Mataró, Montseny). Redactor de treballs de Planejament General i de Plans Especials del Patrimoni Arquitectònic per a diverses localitats com Alella, Vilassar de Dalt i Mataró.

Lluis_Brau Lluís Brau
Arquitecte per la UPC de Barcelona. Diploma en Town Planning de l’Architectural Association School (Londres), Premi Nacional Urbanisme, Ministeri Obres Públiques i Urbanisme Espanya 1980 i 1985. Professor del Màster Urbanisme de la UPC i Generalitat de Catalunya Delegat espanyol en el Consell Europeu d’Urbanistes (ECTP-CEU). Representant del Consell Europeu d’Urbanistes, (ECTP-CEU) en UN – HABITAT

Pedro_LPedro Lorenzo
Arquitecte. Ha estat profesor de Projectes Arquitecònics de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallés (ETSAV) durant més de 20 anys. Desenvolupa el seu exercici professional principalment com a Arquitecte de la Cooperativa Luís Labin realitzant habitatges en règim de cooperativa durant més de 30 anys a Burgos. Té una llarga experiència en Cooperació Internacional i es membre de la Unió Internacional d’Arquitectes.

Marta_LlorenteMarta Llorente
Arquitecta, professora titular de Composició en la Escola Tècnica Superior d‘Arquitectura de Barcelona. Ha creat l’assignatura d’ Antropologia de la ciutat i ha conduït un taller de lectura i escriptura. Ha cursat estudis de música i de pintura. Ha publicat els llibres “La ciudad: huellas en el espacio habitado “ i “ Susana Solano”.