Transició energètica: és el fracking una alternativa a Catalunya?

Xerrada-debat titulada “Transició energètica: és el fracking (o fractura hidràulica) una alternativa a Catalunya?”

Data: dimarts 9 de juliol del 2013 a les 18:30h

Lloc: sala d’actes del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya, a la Plaça Nova núm. 5  Barcelona

Parant atenció a la vessant energètica de la sostenibilitat, l’Agrupació AuS ha anat proposant un seguit de xerrades-debat sobre la crisi energètica derivada de  l’esgotament de les energies fòssils. En la darrera es va debatre si les renovables tenen o tindran prou capacitat per a substituir-les i quines són les actuacions polítiques per assolir una transició energètica adient. Greenpeace va presentar el seu informe Energia 3.0 a càrrec de Xavier García Casals i l’OCO (Observatori Crash Oil), a càrrec de l’Emili García Ladona, va plantejar algunes qüestions crítiques  envers el plantejament d’aquest informe.

Aquest debat ens sembla necessari per les implicacions diverses que comporta i la controvèrsia que genera arreu d’Europa aquest tipus d’explotació energètica. L’ocupació i l’impacte en el territori degut a la logística que implica,  les substàncies químiques que calen per a l’extracció del shail oil o Shale gas i si té efectes contaminants sobre els possibles aqüífers i la salut humana, la rendibilitat econòmica, la taxa de retorn energètica (TRE), són alguns dels temes que volem tractar.

Hi participaran:

  • Sra. Assupció Puig, secretària del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya, obertura de l’acte
  • Sra. Fidela Frutos, arquitecta i vicepresidenta d’AUS, presentació, 5 min.
  • Sra. Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, 20 min.
  • Sr. Mariano Marzo, geòleg i professor al Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la Facultat de Geologia (UB), 45 minuts
  • Sr. Llorenç Planagumà, en representació de la Plataforma Anti Fracking (PAF), 20 minuts

Seguidament hi haurà un debat d’uns 60 min. amb una fila 0 convidada que representa diverses opinions i composada per: Sr. Claudi Mans, Sr. Jacinto López Pérez, Sr. Jesús Crespo, Sr. Enric Viñals, Sra. Eva Marguí i Sr. Toni Clemente.
Finalment hi haurà també un torn de paraula per al públic assistent.

Des d’AuS som conscients de la polèmica que hi ha sobre la qüestió del fracking i que està prenent rellevància a mesura que la crisi energètica és més evident. I volem ajudar a posar-lo en les agendes públiques dels diversos àmbits de la nostra societat (col•lectiu professional, mitjans de comunicació, societat civil, etc.)

Vídeos de la jornada

1 de 4 Presentació i primera ponent Assumpta Farran

 
2 de 4 Presentació Mariano Marzo

 
3 de 4 Presentació Llorenç Planagumà

 
4 de 4 Debat (disponible properament)
 
BREU CURRICULUM DELS PONENTS

  • Assumpta Farran

Directora general de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Llicenciada en Ciències Físiques en l’especialitat de Física de l’Atmosfera i Geofísica per la Universitat de Barcelona. Màster en Enginyeria Ambiental per l’Institut Català de Tecnologia i postgrau en química de l’atmosfera per la Universitat Nacional a Distància. També ha cursat formació en modelització atmosfèrica per l’Institut de Tecnologia i Modelització Ambiental (ITEMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya(UPC).

Des de l’any 1998 fins a l’actualitat, ha desenvolupat la seva carrera professional a l’Institut Català d’Energia, on ha estat coordinadora tècnica d’estalvi i eficiència energètica d’Edificis i Serveis així com, i des de l’any 2004, responsable del programa transport, en què ha desenvolupat, entre altres, els programes de desenvolupament del vehicle elèctric, la conducció eficient, i el programa d’eficiència per a vehicles industrials.  Des de l’any 1993 i fins al 1998 va ser responsable de la Secció de Gestió Ambiental de la Delegació Territorial a Barcelona del Departament de Medi Ambient, amb funcions inspectores i de control de la contaminació industrial especialment pel que fa al vector aire i a la contaminació acústica així com feines
pròpiament de gestió ambiental.

Col•labora en diversos màsters de la UPC, la Salle i l’Institut Químic de Sarrià (IQS) tant en matèria energètica com ambiental. També coordina el vector d’infraestructures energètiques dins del màster de Gestió Privada d’Infraestructures de la UPC.

  • Sr. Mariano Marzo

Catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Membre de la “Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona”, del “Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS)” i del Capítol Espanyol del Club de Roma. Participa o ha participat en diversos consells assessors en matèria energètica de les administracions central i autonòmica, així com d’altres institucions.
Manté una relació constant amb la indústria del petroli i del gas a través de la investigació aplicada al sector  i la formació continuada. Ha treballat a Europa, EUA, Amèrica del Sud, Orient Mitjà i Nord d’Àfrica. És membre de la “American Association of Petroleum Geologists” i de la “European Association of Petroleum Geoscientists & Engineers”.
Ha publicat més de d’un centenar de treballs en revistes científiques, editat o coeditat 15 llibres i presentat més de 100 ponències a conferències i congressos. Ha format part dels consells editorials de revistes de gran prestigi internacional en el camp de la geologia, com “Basin Research”, “Geology” i “Sedimentology”.

  • Sr. Llorenç Planagumà

Llicenciat en ciències geològiques per la UAB, màster en gestió del medi ambient i en gestió d’ONG, membre d’Alba Sud i del Centre per la Sostenibilitat Territorial per a la promoció per una Nova Cultura del Territori i implicat en les plataformes antifracking i Geòlegs per la Sostenibilitat. Impulsor de la transparència i la democràcia participativa en tots els àmbits (organitzacions, empreses, administracions,…). I investigador de com fer arribar la ciència a la societat en els temes de geologia i sostenibilitat.

BREU CURRÍCULUM DELS MEMBRES DE LA FILA 0

  • Sr. Claudi Mans

Claudi Mans i Teixidó (Badalona, 1948), Catedràtic emèrit del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona. Antic degà de la Facultat de Química, President de la Divisió de Ciències, Director Acadèmic del centre de formació continuada Les Heures (actualmente IL3-UB), i delegat del rector per a la coordinació del Campus de l’Alimentació de Torribera-UB.

  • Sr. Jacinto López Pérez

Degà del Col.legi d’Enginyer Tècnics de Mines.

Enginyer Tècnic de Mines (UPC 1979-1983). Màster en Avaluació de l’Impacte Ambiental (Instituto de Investigaciones Ecológica. 1994-1995). Enginyer de Mines (UPC. 2009-2012) Màster en Prevenció de Riscos Laborals, màster de Bolonya, (Universitat Camilo José Cela 2012-2013). Coordinador de Seguretat i Salut en Obres (COETMCB 2008). Administrador i Enginyer en TECMINA Enginyeria i Consultoria (1989-actualitat). Administrador i TSPRL en PRIESLAB, SPA (1999-actualitat). Degà del Col•legi Oficial d’Enginyers Tècnics i de Grau en Mines i Energia de Catalunya i Balears (2001-actualitat). Tresorer del Consejo de COITM (2009-actualitat). Autor de diversos articles tècnics (revista Energia & Mines) i diferents manuals de formació (cinc en total). Autor de diferents projectes d’investigació i direcció dels treballs per a diferents recursos miners.

  • Sr. Jesús Crespo Gutiérrez

Col.legi d’Enginyer  de Mines

Enginyer de Mines i membre de la Junta de Govern del Col•legi d’Enginyers de Mines del Nord-est, que a més de Catalunya, comprèn Aragó i Illes Balears

  • Sr. Enric Viñals i Gisbert

Facultatiu de Mines i Diplomat en Hidrologia Subterrània. La seva activitat professional  – durant 50 anys – s’ha desenvolupat en el camp de la mineria i la hidrogeologia, però també ha dedicat 13 d’aquests anys (1963-65, 1968-72 i 1983-1987), a treballar en el camp de l’exploració i perforació petrolera, com la sísmica reflexió i el control geològic i d’operacions de compleció d’uns quants pous i per a vàries companyies operadores, havent viscut l’execució dels – ara famosos – Riudaura i Serrat, i treballat en altres, com els “Gerona”, intervenint també en la reinterpretació de dades de bona part dels pous perforats al nord-est de Catalunya.

  • Sra. Eva Marguí

La Dra. Eva Marguí és Professora Agregada del Departament de Química de la Universitat de Girona (UdG) i és membre del Grup de Recerca Consolidat de “Química Analítica i Ambiental” de la mateixa Universitat. La seva tesi doctoral es centrà principalment en l’estudi de la dispersió de metalls en àrees afectades per activitats mineres i rebé el Premi Extraordinari de Doctorat en Química de l’any 2006 per la UdG. Actualment la seva recerca està bàsicament centrada en el desenvolupament de metodologies analítiques per a la determinació de contaminants inorgànics en el medi ambient.

  • Sr. Toni Clemente

Enginyer Superior Industrial i Màster en Energies per al desenvolupament sostenible.

Treballo des de fa anys en el sector de les energies renovables, els últims en energia eòlica. Membre de diverses entitats que promouen un canvi de model energètic (grup d’energia d’Ecologistes en Acció, Tanquem les Nuclears, Som Energia). Coautor de l’informe d’Ecologistes en Acció “La ruina de la fractura hidráulica – Informe energético”.

2 comentaris.

Els comentaris estan tancats.