Visita al Delta de l’Ebre i workshop a la reserva de Riet Vell – SEO/Bird Life

Data: del 24 al 25 de setembre de 2017

fes click a la imatge per veure un recull de fotos

fotos Delta
fotos Delta

o obra l’enllaç

https://photos.app.goo.gl/WFeE3Uq1W7WZM8Od2

Visita a la reserva de Riet Vell- SEO/ Bird Life : hem rebut la petició d’assessorar-los en la realització d’un projecte integral de restauració i millora de les edificacions existents a les seves instal.lacions, a prop del Camping Eucaliptus, al Delta de l’Ebre.

Riet Vell és una empresa creada per SEO/BirdLife, una ONG mediambiental dedicada a l’estudi i conservació de les aus i dels seus hàbitats i és una de les més importants organitzacions ambientals a Europa. Fruit de la preocupació de SEO/BirdLife per la conservació d’un espai natural emblemàtic en el context europeu, com és el Delta de l’Ebre, aquesta organització crea l’any 2001 Riet Vell, S.A., una empresa dedicada fonamentalment a la producció d’arròs ecològic en aquest singular aiguamoll i a la comercialització d’aliments ecològics vinculats a la conservació d’espais naturals d’alt valor, com les zones humides i les estepes.

Riet Vell conrea el seu arròs en una finca pròpia de 52 Has, de les quals 43 estan dedicades a la producció agrària i les 9 restants a la restauració i conservació d’una interessant zona humida i de la seva rica biodiversitat. Més de 5000 persones visiten cada any la finca amb la finalitat d’observar les aus aquàtiques i participar en les activitats d’ús públic que es realitzen regularment. Des de fa gairebé 15 anys es desenvolupa un programa de voluntariat ambiental pel qual passen anualment desenes de participants, en la seva majoria estudiants europeus.

La finca compta amb diverses construccions i infraestructures en diferents estats de conservació (en aquests links hi trobareu la ubicació i un informe sobre els edificis), però que necessiten amb relativa urgència d’un projecte integral de restauració i millora. Respecte als condicionants urbanístics, està envoltada pel Parc Natural del Delta de l’Ebre, és zona PEIN i es troba dins la xarxa Natura 2000.

El projecte resultant ha de permetre reforçar i fomentar a la finca les diverses línies de treball que SEO/BirdLife i Riet Vell consideren prioritàries i que trobareu en aquest enllaç i que es poden resumir en:

1. Millorar la producció d’arròs ecològic, amb l’adequació d’un magatzem

2. Foment del voluntariat i ús públic de la finca, amb restauració dels allotjaments, restauració i senyalització dels observatoris, disseny de senderes d’interpretació, creació d’agrobotiga, promoció de visites i creació de museu o exposició

3. Plantejar la instal.lació d’energies renovables

Per tal de poder fer un reconeixement del territori, conèixer el projecte i la gent que hi treballa, hem organitzat una visita per als propers 24 i 25 de setembre. Com que és necessari anar-hi un dia laborable,  hem triat el dia 25, que és laborable a Riet Vell, i que a més és un dia festiu a Barcelona. Som conscients que no tothom treballa a Barcelona, però hi ha una certa urgència i el calendari no ens dona gaires oportunitats.

A més, els dies 22,23 i 24 de setembre se celebra el Delta Birding Festival , un esdeveniment de gran rellevància en el món d’observació de les aus, que ens permetrà fer-nos una idea de part de l’activitat que s’hi promou.

El programa preliminar és el següent:

Diumenge 24

Migdia: arribada al Delta, reconeixement de l’entorn, dinar

Tarda: visita dels espais més significatius, arribada a l’Alberg l’Encanyissada del Poble Nou del Delta. El preu de la pernoctació i esmorzar està al voltant dels 18 euros (pot variar una mica en funció del nombre definitiu de participants).

Dilluns 25

9:30 – Inici visita a Riet Vell. Coneixerem la finca, les seves necessitats i les seves possibilitats. A continuació, farem un workshop que ens permetrà definir un programa d’actuació que permeti  desenvolupar els punts que Riet Vell considera prioritaris i que serveixi de guia a l’hora de redactar un projecte concret.

 

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.