JORNADA: COBERTES VERDES

Data: 28 d’octubre de 2010

Consulta els vídeos de la jornada:

L’arquitectura sostenible no sempre és evident. Així succeeix amb la coberta verda que és una de les intervencions difícilment perceptibles, però de gran valor ecològic a diversos nivells. La seva aplicació té efecte en la gestió d’aigua, el balanç energètic i en l’hàbitat de flora i fauna – tot això a escala d’edifici com urbà. Gràcies als seus beneficis, les cobertes vegetals es van aplicar durant segles en la construcció tradicional, abans de quedar en l’oblit. El redescobriment dels avantatges ha suposat l’auge de l’aplicació de la seva versió moderna a Europa a partir dels anys 70. Aquesta tècnica s’analitza partint de l’experiència de la seva aplicació massiva en les últimes dècades a Suïssa fins a les diferents tipologies de cobertes verdes i els seus criteris per a un bon funcionament segons el clima.

Organitzat per Daniel Tigges

Consulta les ponències:

Javier Neila, Catedràtic de la Universitat de Madrid, autor de diverses publicacions sobre arquitectura durable i director del Màster en Medi Ambient i Arquitectura Bioclimàtica de l’ETSAM
+ Temes: tipologies cobertes verdes, influència climatologia, reg, espècies plantació, beneficis urbanístics i climàtics, nivell de desenvolupament a Espanya
document

Dr Stephan Brenneisen, president del departament de cobertes verdes de la Universitat de Wädenswil, Suïssa
+ Temes: Història, normativa suïssa, Biohabitat, tipologies cobertes verdes en clima suís, nivell de desenvolupament a Suïssa
document

Dra. Cynthia Echave, coordinadora de projctes vinculats amb mobilitat i espai públic, urbanisme i espais verds a l’Oficina d’Ecologia Urbana de Barcelona
+ Temes: Presentació de l'”Estudi sobre el potencial de cobertes i murs verds a la ciutat de Barcelona”
document

-Magdan, Andrés Fernandez
Temes: cobertes enjardinades i l’aigua: capacitat de retenció segons cada sistema, gestió de l’aigua de pluja, tempestes
document

– Zinco, Artur Pereira d’Enginyeria de Cobertes Verdes
Temes: Zinco, un jardí en el cel. Solucions tècniques per als seus projectes
document

Introducció i presentació, Daniel Tigges, Arquitecte
Debat obert amb convidats a la Fila Zero:
Toni Solanas, Coque Claret, Dani Calatayud, Felipe Pich-Aguilera, Gabino Carvallo

Patrocina:

Amb el suport de:

6 comentaris.

  • Vidal Orive Torras
    octubre 26, 2010 10:45 am

    Em vaig inscriure a la Jornada de Cobertes Verdes, per que amb el títol de Jornada em pensava que seria al matí. Ja he vist que es fa a les 6 de la tarda i inicialment m’anava be, però m’ha sorgit un entrebanc i finalment no podré venir.
    Us ho faig saber ja que com l’aforament és limitat en cas de que l’haguéssiu cobert, pogueu donar cabuda a algú de la lista d’espera.

    Atentament,
    Vidal

  • Bones,

    vaig assistir a la Jornada i em va semblar molt interessant, sobretot el debat que hi va haver sobre la tasca pedagògica que cal desenvolupar per a poder naturalitzar els llocs i a les persones.

    Així que us felicito.

    Per altra banda, estic molt interessada en tenir el material que es va exposar en les ponències, seria possible?

    Salutacions cordials

  • SERGI LOPEZ-GRADO i PADRENY
    novembre 6, 2010 1:40 am

    Vaig assistir a la jornada de Cobertes Verdes a la Sala d’Actes del COAC i em va sorprendre la gran afluència de públic, en un moment en el que malauradament poques aplicacions immediates farem. Tinc la impresió agradable que el col·lectiu d’arquitectes finalment està prenent consciencia de la naturalessa tècnica que hi ha en la base dels reptes de la nostra professió, -per altra banda apresa a la UPC, que no a Belles Arts- i torna a valorar la professionalitat a l’hora d’organitzar jornades, com ho ha estat aquesta dissenyada i moderada amb marcat caràcter pluridisciplinar i amb molt àlta qualitat.
    Comencen a quedar lluny els dies en que anavem a la Sala d’Actes del COAC a escoltar el que ens volía explicar l’arquitecte inspirat de torn.
    Els reptes s’han fet concrets per a tot-hom i l’horitzò torna a estar en la racionalitat, ara amb actitud prudent i conscient de l’impacte que porta associat el fet edificatòri i la seva projecció al llarg de la vida útil, afectació que al esdevenir visible socialment enterboleix la lluentor de les accions irreflexives i malbaratadores.
    Afortunadament estem reconduint el discurs cap la professionalitat, i aquesta deriva ens pot ajudar a recuperar en part la credibilitat social que hem perdut i la credibilitat professional que ens han arrabassat les ingenyeries.

    Millor és tard que mai, quan la opció és l’encertada.

    Sergi Lopez-Grado i Padreny, arquitecte

  • Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.

  • Em va agradar molt aquest acte, per les ponències i també per l’atmosfera multidisciplinar que es va respirar. El CoAC imposa molt des de fora i a vegades sembla un temple. Hem de tenir respecte pel coneixement, però l’exercici d’aquest no es un sacerdoci, es una tasca comú. Cal trencar barreres entre professional i començar a treballar tots plegats de veritat. El problemes son cada vegada més complexes, i les solucions ho seran també.

Els comentaris estan tancats.