Canvi climàtic i ciutats: què hi podem fer?

Lloc: Sala d’actes del COAC, plaça Nova 5escacc20132020
Data: 9 d’abril de 2013, de 18 a 20.30

El dia 13 de novembre del 2012, el govern de la Generalitat de Catalunya aprovà l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC, 2013-2020), el marc de referència que ha de servir per esdevenir menys vulnerables als impactes del canvi climàtic. En aquest document s’analitzen els impactes observats i esperables del canvi climàtic, alhora que s’hi plantegen fins a 182 mesures d’adaptació. Des de la biodiversitat fins a l’urbanisme i l’habitatge, passant per l’aigua, la salut, els boscos o el turisme entre d’altres, l’Estratègia proposa instruments per poder adaptar-se a una realitat inqüestionable.

Les grans conurbacions, en tant que emissores de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i àmbits físics vulnerables als impactes, tenen un paper cabdal en les polítiques climàtiques arreu del planeta. De tot això ens en parlaranà diversos tècnics, experts de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Toni Solanas i Salvador Samitier, van obrir la sessió.

i tot seguit han intervingut:

  • Josep Maria Torrents, arquitecte, tècnic de la Subdirecció General d’Avaluació Ambiental, està realitzant la seva tesi doctoral sobre resiliència climàtica als entorns urbans i té una àmplia experiència en l’avaluació estratègica ambiental de plans i programes. Ponència: L’adaptació al canvi climàtic en les ciutats europees.


 

  • Salvador Samitier, llicenciat en Ciències Químiques (especialitat Bioquímica) s’incorpora al recent creat Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya l’any 1992. Des del 2009 està al capdavant de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Ponència: Per què cal adaptar-se? L’ESCACC al vostre servei.


 

  • Ester Agell, enginyera química, tècnica de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, informa els planejaments urbanístics i de mobilitat des de l’òptica del canvi climàtic. Ponència: Com calcular l’impacte del planejament urbanístic? Eines de càlcul


 

Després una bona estona pel debat i una fila zero esperonant la discussió. Comptant, entre d’altres, amb:

Juanjo Escobar, enginyer industrial amb una trajectòria professional vinculada tant a la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya com a l’Institut Català d’Energia. Actualment és el Cap de la Divisió de Gestió Energètica d’aquest Institut.

Sebastà Jornet, professor associat del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de l’ETSAB i president de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) del COAC.

Jordi Sanuy, arquitecte tècnic i llicenciat en Dret, durant 25 anys ha treballat a l’empresa pública ADIGSA. Actualment és Director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Bettina Schaefer, arquitecta amb experiència professional en urbanisme ecològic i construcció sostenible, tant en assessorament, realització de projectes pilot com en investigació.

Irma Ventayol, Biòloga de formació, amb experiència en el camp del medi ambient, especialment en la gestió i planificació estratègica. Treballa a l’Ajuntament de Barcelona participant en varis projectes de construcció de la visió de futur de la ciutat.

Ferran P. Villar, és enginyer superior de telecomunicacions, i exerceix de periodista científic i tècnic. Es dedica a analitzar el fenomen del canvi climàtic des de múltiples vessants, i publica el blog “Usted no se lo cree”

La cloenda a càrrec de Lluís Comerón, Degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.

ESCACC resum
ESCACC resum executiu pdf
ESCACC versió nov 2012 pdf

2 comentaris.

Els comentaris estan tancats.