Lloc: Sala d’actes del COAC, plaça Nova 5
Data: dimarts 8 de maig de 2018, 18:30h
Pròximament tindrem la oportunitat de conèixer com s’està gestant el pla de Les Rambles de la mà d’integrants de l’equip kmZero.
Les Rambles és un espai d’interès comú que atrau i convoca a tothom. A ningú se li escapa que Les Rambles és un espai públic que diverses col·lectivitats identifiquen com a propi: els veïns i les veïnes que hi habiten, les persones que hi treballen o que hi tenen negocis, les que hi ramblegen o les que la visiten. Les Rambles són de tots i de totes, però també és un espai al que li cal amb urgència un relat coherent que integri totes les sensibilitats en un projecte col·lectiu comú.
Fa temps que l’Ajuntament de Barcelona ha anat reflexionant sobre com podia millorar Les Rambles i tornar-la a fer atractiva per als barcelonins. L’any 2017, aquest compromís amb el rescat de Les Rambles va passar per la convocatòria d’un concurs internacional perquè un equip extern, amb professionals de diferents sectors, elaborés un proposta d’actuació integral.
L’equip kmZero, guanyador del concurs, ha proposat treballar amb unes dinàmiques contínues de cooperació entre tècnics, ciutadania i administració. La idea és construir durant el propi procés cooperatiu de treball una “Comunitat Rambles”, que en el futur podria integrar-se més fàcilment en la gestió d’aquest espai des d’un govern participat i democràtic. Per això, que aquesta comunitat se senti dipositària legítima dels desitjos i visions d’aquest espai públic i que hi cooperi, és una qüestió rellevant i clau en l’èxit de la transformació social, econòmica, ambiental i urbanística d’aquest passeig històric i central de Barcelona.
Per a construir “Comunitat Rambles” s’han creat quatre Grups Cooperatius Ciutadans (GCC), que s’han organitzat per a participar en espais de capacitació, seminaris, tallers i activitats. Es tracta que l’espai creat per totes aquestes persones implicades al llarg del procés cooperatiu pugui esdevenir un laboratori ciutadà de democràcia i cooperació, i que es creïn dinàmiques que permetin refer les estructures de confiança i les aliances entre la comunitat i les seves administracions de proximitat.
A la xerrada veurem com s’està plantejant tot el procés en el marc de l’encàrrec que la UTE km Zero té per a la reforma de Les Rambles, i també coneixerem el resultat del treball cooperatiu realitzat sobre sostenibilitat i transició energètica, amb AuS i la Xarxa de Sobirania Energètica.
18:30h Presentació de la jornada a càrrec de Núria Pedrals, presidenta de AuS
18:35h Presentació del procés cooperatiu de remodelació de Les Rambles, a càrrec d’Itziar González Virós.
19:15h Taula rodona amb la intervenció de:
Itziar González Virós: Arquitecta especialitzada en rehabilitació i patrimoni arquitectònic. Experta en processos de resolució de conflictes a l’espai públic i cooperació ciutadana en el territori.
Lola Domènech Oliva: Arquitecta (ETSAB). Treballa des de l’any 1995 en projectes d’arquitectura, espai públic i paisatge. Especialitzada en projectes estratègics de renovació urbana com el Passeig de Sant Joan i de protecció d’entorns patrimonials, com el Baluard del Migdia – Ciutat Vella, a la ciutat de Barcelona.
Olga Tarrasó Climent: Arquitecta i Màster en Paisatge (UPC), va formar part de l’Oficina de Projectes Urbans de Barcelona (1981-2001). Destaca en projectes d’espai públic com la transformació del front marítim o la cobertura de la Ronda del Mig de Barcelona, el Campus Diagonal-Besòs (UPC), els espais exteriors de l’Estadi del FCB o els entorns del Mercat Central de València.
19:45h Torn de preguntes
L’accés és gratuït, però per motius d’aforament podeu fer la vostra inscripció al següent enllaç:
En cas que no pugueu assistir, podreu veure el vídeo de la jornada o bé seguir-la en directe a través de l’streaming del COAC http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/coac/