Ciutats i Districtes eficients del futur, replicables i innovadors
Presentació del projecte de rehabilitació energètica que s’ha dut a terme al barri de Torrelago, a Laguna de Duero (Valladolid), i que ha afectat a 31 edificis amb una àrea acondicionada de 143.000 m2 i una inversió de 16,5 milions d’euros. Després de 4 anys d’intensa activitat, les feines de renovació del districte van finalitzar al mes de març de 2018.
A més de la rehabilitació energètica de les façanes dels edificis (mitjançant un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior amb EPS de 8 cm), s’ha actualitzat el sistema energètic, anteriorment integrat per dues xarxes de calor independents i les seves corresponents plantes de generació amb gas natural. Una d’aquestes plantes va ser desmantellada per crea una nova planta amb 3 calderes noves de biomassa d’estella forestal amb una potència instal·lada total de 3,5 MW.
La nova planta de biomassa, conjuntament amb la unió de les dues xarxes de calor existents, ha donat lloc a un nou sistema de calefacció de districte amb múltiples fonts de generació (biomassa i gas natural). També s’han instal·lat noves bombes de cabal variable, subestacions d’intercanvi de calor, comptadors intel·ligents individuals i termòstats, juntament amb un sistema de micro-cogeneració per generar 33 kW de potència elèctrica i 73,4 kW d’energia tèrmica útil.
El projecte es troba immers en l’etapa de monitorització i avaluació, que s’estendrà al llarg de 1 any . Els resultats preliminars obtinguts mostren una tendència positiva segons els objectius inicialment establerts: reduir el consum tèrmic dels 1448 habitatges intervinguts fins a un 50%, evitar al menys 3500 tones d’emissions de CO2 cada any, i reduir dràsticament l’ús de combustibles fòssils, en cobrir fins al 80% de la demanda tèrmica amb fonts d’energia renovables.
Reduir el consum d’energia i les emissions de CO2 mitjançant la rehabilitació energètica de districtes no implica només aspectes tecnològics i econòmics, sinó també socials. Per això, el consorci d’empreses ha involucrat des dels inicis del projecte als habitants de Torrelago.
Aquest projecte forma part de CITyFIED, un projecte europeu que té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones.
El seu caràcter fonamental és demostratiu i les ciutats de Laguna de Duero (Espanya), Soma (Turquia) i Lund (Suècia) representen els escenaris on 3 districtes s’han transformat en espais eficients i més sostenibles.
El programa és el següent:
dimarts 29 de gener de 2019, 8:30h Presentació i benvinguda a càrrec de Núria Pedrals, presidenta de AuS 18:35h Introducció: el projecte CITyFIED
- La metodologia per a la renovació de la ciutat a escala de districte
- Plataforma de monitorització CITyFIED
18:45h Reequipament profund en el districte residencial de
Torrelago
- Rehabilitació d’edificis
- Millora de calefacció de districte amb fonts d’energia renovables
- Mesura intel.ligent
19:15h Anàlisi d’impacte
- Avaluació energètica-ambiental
- Avaluació socioeconòmica
19:35h Una visió tècnica de la certificació de sistemes SATE a càrrec de Ferran Bermejo, arquitecte,Director Tècnic de l’ITeC – Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya
Ponents:
Dr. Ali Vasallo: va completar els estudis d’ Enginyer Industrial per la Universitat de Valladolid al 2004 i va finalitzar la seva Tesi Doctoral sobre “ Interacció fluid-estructura d’estructures esveltes sotmeses a l’acció del vent” en 2009.
Treballa com a director de l’Àrea d’Energies Renovables en la Divisió d’Energia del Fundació CARTIF i actualment coordina el projecte CITyFiED, projecte en el camp de les ciutats intel·ligents i finançat per la comissió europea sota el Setè Programa Marco. Juntament amb les seves activitats al Centre Tecnològic CARTIF, col·labora amb l’Escola d’Enginyeries Industrials de la Universitat de Valladolid a l’àrea de la Mecànica dels Mitjans Continus i Teoria d’Estructures.
Javier Martín: va completar els estudis d’Enginyer Industrial per la Universitat de Valladolid al 2003, va obtenir el seu diploma d’Estudis Avançats sobre l’anàlisi de mètodes de qualificació energètica d’edificis en el sector terciari en 2008 i és professional certificat en mesura i verificació CMVP des de 2010.
Treballa com a Responsable d’Estudis en l’Adreça Tècnica de VEOLIA en projectes en l’àmbit de l’energia, el cicle integral de l’aigua i el tractament de residus. Així mateix coordina el treball de recerca aplicada en projectes cofinançats per Comissió Europea, destacant actualment CITyFiED i REMOURBAN.
Aquesta jornada és possible gràcies a la col·laboració de Mapei