Construcció en fusta i Passivhaus

Lloc: sessió oberta online 

Data: dijous 5 de novembre, de 18:30 h a 20:30

Jornada dedicada a 2 edificis construïts amb estructures de fusta: un bloc plurifamiliar d’habitatges hpo de lloguer amb estructura de CLT A Muros de Nalón, Asturias, i una residència de gent gran amb entramat lleuger de fusta a Camarzana de la Tera, Zamora, ambdós certificats Passivhaus.

 

El programa és el següent:

 

18:30h    Presentació a càrrec de Toni Escudé, vocal de la junta de AuS

 

18:35h    Javier de Antón Freile, director de CSO Arquitectura, equip redactor del projecte de la Residència de gent gran Passivhaus, i Fernando San Hipólito, consultor Passivhaus i encarregat del càlcul de l’estructura de l’edifici.  

    Promogut per Cajamir SL, l’edifici ha estat finalista dels Premis FAD d’Arquitectura 2020, finalista Or dels Premis 3 Diamants de Mitsubishi Electric i finalista als Premis de Sostenibilitat de Castilla y León.

    El projecte respon a la necessitat d’ampliar una residència de gent gran realitzada per CSO Arquitectura al 2005 a Camarzana de Tera (Zamora). El nou edifici ha aconseguit ser el primer edifici hospitalari certificat Passivhaus d’Espanya i un dels primers quinze del món.

    El diàleg amb la residència existent va ser la primera premissa que s’havia de complir . L’edifici funciona com a sòcol de la residència antiga, semisoterrat, amb una sèrie de patis associats als usos de l’edifici. Aquests patis s’obren i dialoguen amb la residència inicial, de manera que l’edifici desapareix, fonent-se amb el jardí.

    El programa es distribueix en 3 bandes programàtiques lligades per un passadís longitudinal, totes elles orientades a sud. La primera banda acull les funcions de dia i té adossat un hivernacle a la  vidriera nord, que serveix, per un costat, per millorar les condicions tèrmiques, i per un altre com a zona de cultiu d’hortalisses per a residents. Les dues bandes restants estan compostes per dormitoris, també orientats a sud, que disposen d’una terrassa pròpia amb sortida al pati comú.

    L’edifici s’ha concebut com una màquina energètica, on conflueixen diverses estratègies, tant passives com actives, al mateix temps que es medicalitza l’arquitectura del propi edifici per ajudar al benestar dels usuaris, concebint petits espais càlids “llar” que la diferencien dels grans espais freds “hospitals” comuns d’aquest tipus d’edificis.

19:05h    Loreto Iciar Fernández Gutiérrez, cap del Servei d’Edificació d’Habitatge de la Conselleria de Drets Socials i Benestar del Principat d’Astúries. Directora de la obra de 20 Habitatges de Promoció Pública i trasters sota l’estàndar Passivhaus a Muros de Nalón, junt amb la redactora del projecte Cristina Fernández Somohano


Es tracta del primer edifici públic d’habitatges certificat Passivhaus a Astúries i la primera iniciativa col·lectiva de la comunitat autònoma, ja que fins ara només s’han acreditat habitatges unifamiliars i edifici d’altres usos. Es tracta d’una aposta per la innovació sostenible edificació, i un compromís del Govern asturià, que vol avançar en la sostenibilitat ambiental i la lluita contra la pobresa energètica.

L’edifici conforma un bloc de 3 alçades en què es troben els 20 habitatges públics en règim de lloguer de programa reduït (50 m2) format per estar-menjador-cuina, dos dormitoris, estenedor i bany. L’edifici es projecta al voltant d’un pati enjardinat central, que es configura com un gran espai de relació veïnal; al seu perímetre se situen els quatre cossos que defineixen l’edifici així com les passeres d’accés als habitatges. El sistema estructural és a base de panells de fusta contalaminada.

En l’actualitat s’està duent a terme el procediment d’adjudicació dels habitatges i formació als llogaters que les han d’ocupar.

19:35h    Micheel Wassouf, CEO de Energiehaus arquitectos i certificador dels dos edificis. 

 

Arquitecte (1995) per la Universitat Tècnica de Karlsruhe (Alemanaya). Des de 2003 la seva carrera professional s’ha centrat en el desenvolupament d’alta eficència energètica, basats en l’estàndar Passivhaus. Té el títol de dissenyador Passivhaus des de 2008, i des de l’any 2014 està acreditat com a certificador oficial pel Passivhaus Institut.

 

És soci fundador de l’Associació  Oficial Espanyola Passivhaus i de la ILAPH, l’Institut Latinoamericà Passivhaus. Actualment està participant com a consultor en el projecte NAMA Facility per implementar mesures d’eficiència energètica en el desenvolupament d’habitatges per a PYMES a Mèxic (projecte finançat per fons europeus i gestionat per la SHF). Micheel Wassouf ha participat en projectes d’investigació de la Unió Europea, especialment dedicats a l’eficiència energètica en les regions del Mediterrani.

 

20:00h    Debat i preguntes


20:30h    Cloenda

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.